Vælg det rigtige udstyr til din camper
Af journalist Søren Dalsgaard
Udgivet 10. oktober 2023
Ekstraudstyr forøger både komfort og sikkerhed - men hold øje med vægten
Jeg har ret meget udstyr i min autocamper. Det koster - men det giver min kone og jeg ekstra komfort og daglig glæde, når vi kører ud og oplever. Jeg vil først beskrive, hvad der virker for os og til sidst, hvad der står og ikke står på min ønskeseddel.
Nu er det imidlertid individuelt, hvad man ønsker at bruge sine penge på, og hvilken grad af komfort man trives bedst med. Vi købte en ny delintegreret autocamper fra EuraMobil. Den blev leveret med flere udstyrspakker fra fabrikken, og derfor har vi blot suppleret op.
Inden vi modtog vores camper, fik vi den undervognsbehandlet og desuden givet en keramisk forsegling hos RestorFX. Deres nanobehandling beskytter camperen udvendigt og gør det legende let at holde den ren. Begge dele er med til at beskytte vores investering og give en højere salgspris, når den tid en gang kommer. Vi har også fået GPS-overvågning i det dyre køretøj.
Vores frihed betyder mest
Vejrudsigten er med til at bestemme vores rute og mål, idet vi sjældent planlægger weekender og længere rejser i detaljer. Derfor betyder vores frihed mest, når vi er på farten. Den spontane rejseform i camperen passer os godt, og camperen er udstyret til det: Den har 150 watt solceller på taget, 2 lithium batterier á 100A i bodelen og en fastmonteret gasfyldeflaske + en udskiftelig dansk.
Når vi kører, sørger en ladebooster for at oplade camperens 3 batterier. Og når vi stopper, har vi strøm til adskillige dage. Skinner solen får vi grøn strøm til endnu flere. Derfor har vi ikke brug for landstrøm og sparer den udgift.
Med gasfyldeflasken på 14 kg og dens 4 forskellige studser slipper vi for at bøvle med forskellige landes flaskegas-systemer. Vi tanker LPG på tankstationer via det udvendige gasindtag. Og til priser halvt så høje som her i landet. På fyldeflasken har jeg fået påsat et Rotarex Dimes kit til 1.000 kr. og kan på den tilhørende app se, hvor meget gas der er i flasken.
Magelighedens udstyr
Udenpå camperen har vi hele 3 udtag: Et gasudtag hvor vi tilkobler vores gasgrill, et bruseudtag med både koldt og varmt vand til et forfriskende skyl samt et el-udtag med 230 v og 12 v + antennestik. El-udtaget bruger vi mest til at oplade vores elcyklers batterier.
Et vandfilter monteret ved vandpumpen sørger for, at vi kan drikke vandet direkte fra camperens vandhaner. Således slipper vi for at købe og slæbe vand på plasticflasker hjem.
Toilettet er udstyret med SOG, hvor en ventilator suger lugten ud af kassetten og videre gennem et udvendigt kulfilter. Vi slipper både for at bruge kemikalier og for lugten inde som ude.
I luksusafdelingen kommer støjdæmpning i fordørene. Det fik jeg monteret samtidig med et godt lydanlæg inkl. subwoofer. Nu er det blevet en fornøjelse at køre og lytte til radio, podcasts og tale handsfree i mobilen.
Elcykler giver større rækkevidde
Vi har skiftet vores store cykler ud med 2 kompakte elcykler. Vi klapper let deres styr ned, og så smutter de fint ind i camperens garage. Her står de beskyttet mod vejsnavs og tyveri. Cyklerne har en god rækkevidde, og når de mangler strøm, tænder vi vores inverter, der lader dem op ved 230 V.
På elcyklerne kommer vi lettere, hurtigere og længere omkring. Særligt når vi kører i kuperet terræn, nyder vi de ekstra kræfter elcyklerne tilfører os. Men elcykler vejer ofte omkring 30 kg – en del mere end almindelige cykler. Vores vejer dog kun henholdsvis 16 og 22 kg.
Hold øje med udstyrets vægt
Inden du skriver en masse udstyr på din ønskeseddel, skal du kende din campers køreklare vægt og dermed dens lasteevne. For udstyr vejer. Det kan du lige så godt acceptere fra starten. Kun lithium-batterier reducerer vægten ift. blybatterier. Mit råd er, at du undersøger og spørger ind til vægtforøgelsen, inden du forkøber dig i udstyr.
Det med vægten handler i høj grad om, hvor mange der skal afsted i camperen, og hvilke interesser de har på rejserne. Er man 2, 3 eller 5 personer? Skal alle have cykler med? Hvilke campingmøbler bruger man? Fortelt, gulvtæppe m.m. SUP-boards og kajakker? Golftasker? Surf- og/eller skiudstyr?
Nogle gider ikke kæmpe med at holde camperen på 3.500 kg., får monteret anhængertræk og hægter en trailer eller bagagevogn på krogen. Andre får deres camper vejet op og må tage stort kørekort. Andre igen køber fra starten en camper til stort kørekort, så de får stor frivægt og kan have alt det med sig, de ønsker.
Der er heldigvis rigtig mange campermærker med forskellige indretninger, så man kan finde en vogn, der passer til de behov, man har, eller tror man har. Når man så begynder at bruge camperen, opdager man, hvilket ekstraudstyr der kan give ekstra bekvemmelighed og komfort – og i nogle tilfælde ekstra sikkerhed.
På min ønskeseddel står
Luftaffjedring på bagakslen: Det giver en mere behagelig og sikker køreoplevelse, hvor ujævnheder i vejene ikke bliver til rystelser i hele køretøjet. Den stabiliserer vognen ift. sidevind og forbedrer trækkraften på forhjulstrukne vogne.
Reolsystem i garagen: Et mindre reolsystem der kan trækkes ud. Det bliver nok min næste investering. Men der skal fortsat være let adgang til vores el-cykler og møbler.
Skal muligvis på ønskesedlen: En sikkerhedsboks til de vigtigste papirer og værdier? Ekstra dørlåse på camperen? Et alarmanlæg?
Jeg skal ikke have:
Hydrauliske støtteben: De er fristende for med et tryk på en knap bringer de camperen i vatter og får den til at stå helt stille. Ben og pumper vejer ca. 60 kg alt inkl. og koster desværre 50.-70.000 kr. alt efter mærke.
Aircondition: Kan både køle og varme men kræver tilslutning til landstrøm. Vi undgår landstrøm og nøjes med den 2-vejs tagventilator, der er standard i vores Eura Mobil. Den fungerer fint. Mange får en tilsvarende MaxxFan monteret i deres vogn. Den vejer 6 kg og skifter også luften ud trinløst og 2-vejs. Set til 4.000 kr. + montering. Til sammenligning vejer Dometics aircondition fra 32-40 kg og er set fra 18.000 kr.
Kom og høre mit foredrag om udstyr til Autocamper Show
Fredag d. 3. november holder jeg foredrag om udstyr til camperen.